09 velj 2021

DAN SIGURNIJEG INTERNETA

Učenici i nastavnici Škole za medicinske sestre Mlinarska obilježili su Dan sigurnijeg interneta (9. veljače) brojnim aktivnostima:

Učenici 1.a, 1.b, 1.c i 1.d su s pedagoginjom Natalijom Šnidarić sudjelovali u kvizovima „DSI2021“ i „Who am I online?“.

Učenik 2.d razreda Yazdan Fayyaz, s pedagoginjom Natalijom Šnidarić, izradio je informativni letak na temu sigurnosti na internetu koji su podijelili svim učenicima prvih i drugih razreda.

Učenici 3.a razreda su se uz nastavnicu Đurđicu Stanešić uključili u obilježavanje Dana sigurnijeg interneta povezivanjem nastavnih sadržaja: predrasude, stereotipi i diskriminacija sa društvenim mrežama. Pogledali su video materijale i diskutirali o mjerama sigurnosti na internetu.

Učenici 3.d razreda su s nastavnicom Ines Štivić gledali edukativne video zapise o sigurnosti na internetu, diskutirali iznoseći vlastita iskustva o elektroničkom nasilju i kulturi ponašanja na internetu, sudjelovali u kvizu „DSI2021“ i izradili postere na temu „Sigurnost na internetu“.
S nastavnicom Ivom Šušterčić 3.d je izradio prezentaciju na temu plagiranja i plakate o mjerama sigurnosti na internetu.
Učenici Melani Faltis, Renea Kelčec- Ključarić i Mislav Jagušt iz 3.d su sa svojom nastavnicom Maricom Bakin Batnožić pripremili edukativni letak o oblicima elektroničkog nasilja, kako ga prepoznati u obitelji i u školi te na koji način se zaštititi i izbjeći zamke virtualnog svijeta.

Učenici 4.a, 4.b, 4.c i 4.d razreda uz nastavnike Danielu Paškov, Milicu Kljak, Ivicu Matića i Đurđicu Stanešić opisali su kako provode mjere sigurnosti na internetu, s kojim rizicima i/ili neugodnostima su se susreli, kako su ih razrješili. Pogledali su video materijale #lijepa riječ, isprepletena priča i Project Arachid. Ispunili su kviz koji su pripremili Franko i Luka, učenici 4.d razreda.

Učenice 4.a razreda Tena, Karmen, Barbara i Ivana pripremile su plakat o Sigurnosti na internetu.

Učenici 5.a, 5.b, 5.c i 5.d razreda, zajedno sa nastavnicama Adelom Aličelebić i Dorom Kuharić, uključili su se u aktivnosti koje je organizirao Centar za Sigurniji Internet: radionicu „Sasvim sigurna/an sam ja“- Jesi li uistinu?“, aktivnosti izrade literarnih i kreativnih radova na teme „Zašto ti je (ne)bitan lajk“ i „Sloboda govora na internetu: što je prihvatljivo, a što ne?“ te su sudjelovali u kvizu „DSI2021“.

Nastavnica Đurđica Stanešić sudjelovala je na videokonferenciji „Potraga za boljim internetom“ koju je organizirala udruga Suradnici u učenju s CARNET-ovim odjelom za Nacionalni CERT  te partnerima: HAKOM, Agencijom za zaštitu osobnih podataka, Agencijom za elektroničke medije, Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva, portalom Medijska pismenost, Pravobraniteljicom za djecu, Googleom, Microsoftom, Oracleom, udrugom Roda i poduzetničkim inkubatorom Pismo povodom Dana sigurnijeg interneta.

Nastavnica Ines Štivić je sudjelovala na webinaru pod nazivom “Jačanje kapaciteta stručnjaka za rad u digitalnom okruženju” u organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Također, nastavnica Daniela Paškov je sa svojim učenicima izradila kviz „Who an I online?“ kojem možete pristupiti na dolje navedenoj poveznici i testirati svoje znanje o sigurnosti na internetu (i engleskog jezika)!