11 stu 2023

Terenska nastava učenika 3. razreda u Budimpeštu

Stotinjak učenika 3.razreda Škole za medicinske sestre Mlinarska, pod pokroviteljstvom RCK Mlinarska, bilo je na dvodnevnoj terenskoj nastavi u Budimpešti, Mađarskoj.

Terenska nastava održala se 7. i 8. studenog 2023.godine tijekom koje su posjetili Muzej Bolnica u stijeni (Sziklakórház atombunker múzeum)  i Muzej Ignaza Semmelweisa (Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár).

Nastavnici u pratnji su bili Dora Kuharić, Ivan Šumski, Iva Vinduška Jeftić, Anka Šabanović, Romanita Milojević, Ines Štivić i Iva Šušterčić.

Bolnica u stijeni izgrađena je u labirintu prirodnih špilja i tunela ispod Budimskog dvorca koji  su u 16. stoljeću čuvali stanovništvo i zalihe hrane tijekom osmanskih napada. Bolnica je odigrala ključnu ulogu kao bolnica za liječenje ranjenika i pacijenata, ali i kao sklonište od zračnih napada tijekom Drugog svjetskog rata i Mađarske revolucije 1956.godine.

Tijekom Hladnog rata bolnica je proširena i dodatno osigurana od nuklearne kontaminacije te tako postala i nuklearno sklonište.

Lokacija bolnice je bila tajna sve do 2002.godine, a 2007. otvorena je za javnost u obliku muzeja zvanog Bolnica u stijeni.

                                

Cilj rada i postave ovog muzeja je pokazati pravo lice rata i istaknuti vrijednost mira.

U nastavku terenske nastave učenici su se upoznali sa likom i djelom Ignáca Fülöpa Semmelweisa (1818.-1865.), najpoznatijeg mađarskog liječnika koji je zaslužan za otkriće uzroka puerperalne groznice i uveo obavezno pranje ruku osoblja u bolnici čime se smanjuje smrtnost rodilja, a zatim i ostalih hospitaliziranih bolesnika.

Usprkos raznim publikacijama rezultata gdje je pranje ruku smanjilo smrtnost na ispod 1%, Semmelweisova zapažanja bila su u suprotnosti s ustaljenim znanstvenim i medicinskim mišljenjima tog vremena, a s obzirom da nije mogao ponuditi prihvatljivo znanstveno objašnjenje za svoja otkrića medicinska je zajednica odbacila njegove ideje.

         

Drugi dan terenske nastave bio je isplaniran za obilazak grada i upoznavanje s njegovom bogatom poviješću.

Učenici su bili oduševljeni viđenim i naučenim te se sretni vratili kućama.

 

Nadamo se da će učenici poučeni greškama učinjenim tijekom povijesti obogatiti i unaprijediti našu budućnost.

 

Iva Šušterčić