17 sij 2023

21.01. Međunarodni dan zagrljaja

Međunarodni dan zagrljaja prvi je ustanovio američki svećenik Kevin Zaborney, 1982. godine. On je smatrao, zajedno sa mnogim psiholozima, da nam je potrebno pet do šest zagrljaja na dan kako bi nam život bio duži i ljepši. Upravo zato 5a razred se pridružio obilježavanju dana zagrljaja s profesoricom Elvirom Tahiri u sklopu nastavnog predmeta Metodika zdravstvenog odgoja.

Psihologinja Virginija Satir govori kako je grljenje u najmanju ruku ljekovito i da je čovjeku potrebno četiri zagrljaja na dan kako bi preživio, osam zagrljaja dnevno treba nam da bismo se održali, a 12 zagrljaja na dan da bismo napredovali. Kao što je navedeno grljenje je ne samo ljekovito nego i zdravo i posve prirodno.

Imamo različite vrste zagrljaja te svaki od njih šalje drugačiju poruku, na primjer imamo medvjeđi zagrljaj kod kojeg je jedna ruka preko ramena, a druga preko struka grljene osobe, koja grli na isti način. Pritom se osobe gledaju u oči. Zagrljaj je vrlo čvrst, ali ne i prekomjerno. U ljubavnoj verziji, muškarac može i podići djevojku s tla. Poruke koje šalju su:  “Ti si supač!”, ili “Možeš računati na mene”. Zatim imamo i čeoni zagrljaj kod kojeg ruke idu na ramena druge osobe, a čela se naslanjaju jedno na drugo, i poruku koju šalje je uglavnom ljubavna.

Svaki dan bi trebao biti Međunarodni dan zagrljaja jer nam je to potrebno u životu kako bi funkcionirali normalno i živjeli sretnije jer zagrljaj pobuđuje sreću i bliskost među ljudima i da je u svaku ruku vrlo bitno za naše ne samo fizičko zdravlje nego i mentalno zdravlje.

 

Korina Rohlik, 5a