17 stu 2021

10. KONGRES HUMS-a

Od 12.-13. studenog 2021. online putem je održan 10. kongres Hrvatske udruge medicinskih sestara s međunarodnim sudjelovanjem „Sestrinstvo bez granica“. Tema kongresa je bila: „Utjecaj pandemije COVID-19 na položaj medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenom sustavu RH. Na 10. simpoziju Društva nastavnika zdravstvene njege HUMS-a i 7. simpoziju Društva za povijest sestrinstva HUMS-a aktivno su svojim predavanjima sudjelovali i nastavnici Škole za medicinske sestre „Mlinarska“: Sanda Franković, Đurđica Stanešić, Ivica Matić, Iva Šušterčić, Marija Nekić i Tanja Dornik. Na ovome kongresu aktivno je sudjelovao i učenik 3D razreda naše škole, Yazdan Fayyaz s predavanjem na temu: „Preko granica do sestrinstva“ uz svoju mentoricu Milicu Kljak. Ukupno je bilo prijavljeno 6 predavanja i 1 E poster.

Kroz dva dana trajanja Kongresa prezentirano je 120 radova i 16 postera u trajanju od 22 sata i 20 minuta.

E poster autora Marije Nekić i Tanje Dornik dobio je drugu nagradu u kategoriji najboljih postera.

Na plenarnim predavanjima o položaju medicinskih sestara danas uz predsjednicu Hrvatske udruge medicinskih sestara Tanje Lupieri, osvrnuli su se i Pamela F. Cipriano (predsjednica ICN-a), Elizabeth Adams (predsjednica EFN-e), Danica Karamatić (Ministarstvo zdravstva), Mario Gazić (predsjednik HKMS-a), Radmila Nešić (predsjednica Saveza Udruženja zdravstvenih radnika Srbije, Alemka Markotić (ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „dr. Fran Mihaljević“ i Ana Ljubas (pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, glavna sestra KBC Zagreb).

Tijekom prezentacija stručnih i znanstvenih radova, iznesena su brojna pozitivna iskustva, ali i problemi s kojima se medicinske sestre „suočavaju“ u svakodnevnom radu.

Aktivnim sudjelovanjem na Kongresu stječemo i proširujemo naša znanja, vještina i kompetencije, a time i kvalitetu rada nas kao medicinskih sestara što je neophodno za kvalitetnu skrb naših bolesnika.

Predsjednica podružnice HUMS-a, Škola za medicinske sestre Mlinarska

Tanja Dornik