22 ožu 2023

SVJETSKI DAN TUBERKULOZE

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava se svake godine 24. ožujka, na dan kada je 1882. godine Robert Koch svijetu obznanio svoje otkriće uzročnika tuberkuloze, bakterije Mycobacterium tuberculosis, za koje je dobio i Nobelovu nagradu za medicinu.

Unazad deset godina najviše oboljelih prijavljeno je u 2011. godini (30 novooboljeli) s incidencijom od 26/100 000 stanovnika, dok je u istoj godini incidencija u Republici Hrvatskoj iznosila 15/100 000. Kroz desetogodišnje razdoblje bilježi se lagani, ali stabilni silazni trend obolijevanja od tuberkuloze u našoj Županiji tako da je u 2014. godini prijavljeno 13 oboljelih odnosno incidencija od 11/100 000 stanovnika.

Svaki čovjek, bez obzira na socijalni status, prehranu i slično može oboljeti od tuberkuloze! U sklopu nastavnog predmeta Metodika zdravstvenog odgoja učenici 5a razreda s profesoricom Elvirom Tahiri obilježavaju Svjetski dan Tuberkuloze kako bi ukazali na važnost edukacije ljudi o navedenoj bolesti.

Plućna tuberkuloza je zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem u bliskom kontaktu s oboljelom osobom kroz duže vrijeme. Uzročnici tuberkuloze dolaze u vanjsku sredinu kapljicama sline od oboljele osobe prilikom kašljanja, kihanja ili govora i ukoliko se mi pri tome nalazimo na udaljenosti do metar od oboljele osobe velika je vjerojatnost da udahnemo klice, tj. da se inficiramo. Tuberkuloza se manifestira općim smetnjama kao što su opća slabost, umor, iscrpljenost, dugotrajno lagano povišena temperatura, gubitak apetita, mršavljenje i noćno znojenje. Važno je napomenuti da uzimanje terapije u liječenju tuberkuloze mora biti svakodnevno kroz vrijeme od 6-12 mjeseci prema preporuci liječnika.

 

Smatram kako danas svijet dovoljno zna o tuberkulozi, kako je medicina napredovala, ali smatram kako pučanstvo nije dovoljno educirano, ne znaju puteve prijenosa i načine zaraze. Potrebna je edukacija stanovništva, podizanje svijesti o oboljelima i načinu zaraze.

 

Ivana Tretinjak,5.a.