08 lis 2022

Svjetski dan mentalnog zdravlja

Što je za mene mentalno zdravlje? Koliko mi je važno? Što/tko mi pomaže u brizi o mentalnom zdravlju? Što činim i na koji način brinem o svom mentalnom zdravlju?…

Svjetska zdravstvena organizacija mentalno zdravlje ne definira pukom odsutnošću bolesti. već ga definira kao stanje dobrobiti u kojem pojedinac može iskazati svoje sposobnosti, nositi se sa svakodnevnim životnim stresorima, produktivno raditi i doprinositi vlastitoj zajednici.

Od 1992., 10. listopada obilježava se Dan mentalnog zdravlja s naglaskom na važnost promocije mentalnog zdravlja i  poticanja na ulaganje u sustav podrške mentalnom zdravlju.

U sklopu projekta “Stresobran za stresne školske dane” – čuvajmo mentalno zdravlje u školskom okruženju, psihologinje škole i doma Renata Brekalo Papac i Željka Mišetić započele su s provođenjem aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

Održane su radionice u 1.b i 1.c razredu na temu “Izradi vlastiti stresobran za stresne školske dane”. Učenici su na radionici upoznali mitove i činjenice o mentalnom zdravlju te su u malim grupama izrađivali stresobrane.

Sljedeći tjedan nastavljamo s provođenjem aktivnosti…

Preporuka za čitanje:

Jokić-Begić, Rukavina, Krašić (2022.): “kako si? – znanstveno utemeljene lekcije kako sustavno raditi na psihološkoj dobrobiti”; Zagreb: Sandorf

Ako osjećaš potrebu za razgovorom o svome mentalnom zdravlju, s povjerenjem se obrati nastavniku/ razredniku/ odgajatelju i/ili stručnoj službi škole/doma, svome obiteljskom liječniku ili udrugama iz svoje lokalne zajednice koje imaju stručnjake iz područja zaštite mentalnog zdravlja.

Psihičko zdravlje je zdravlje kao i svako drugo. Potražiti pomoć nije znak slabosti, već hrabar korak koji je znak brige o sebi!