13 lis 2022

PROJEKT SOCIJALNA UKLJUČENOST

Dana 12.rujna 2022. godine u amfiteatru Škole za medicinske sestre Mlinarska održano je predavanje učenicima prvih, 2.c, 5.a i 5.b u sklopu projekta Socijalna uključenost koje vode profesorice Elvira Tahiri, Dora Kuharić I Grozdana Špelić koje smo povezali s obilježavanjem Svjetskog dana beskućnika 10.10. i Međunarodnog dana siromaštva i socijalne isključenosti 17.10..

Na početku predavanja nam je gospođa Martina Horvat predstavila  „Ambidekster klub“. Objasnila je s kojom ranjivom skupinom osoba najčešće rade i surađuju, te kakve sve aktivnosti provode. Na predavanju smo isto tako dobili zanimljive zadatke koje smo odrađivali u paru. Također, uputila nas je u programe i radionice u kojima bi mi kao mladi volonteri mogli sudjelovati i usput upoznati nove mlade ljude. Današnje predavanje je bilo izrazito zanimljivo i jako poučno. Mladima bi trebalo više govoriti o temi volontiranja sigurno većina njih ne zna što je zapravo volontiranje i koliko zabavnih aktivnosti te novih poznanstava to obuhvaća. Isto tako taj unutarnji osjećaj nakon što znamo da smo učinili nešto dobro i korisno kako za pojedinca tako i za zajednicu, nešto neprocjenjivo i neopisivo. Svi bi barem jednom u životu trebali osjetiti taj osjećaj zadovoljstva kada je neki njihov čin ili lijepa riječ drugome uljepšala dan ili izmamila osmijeh. Volontiranje nije samo davanje sredstava ili odrađivanje nekih zadataka, već je to jedna emocija koja nam daje unutarnju sreću i zadovoljstvo, osjećaj koji se ne može objasniti jer je volontiranje prvenstveno dobrovoljno ulaganje, besplatno i solidarno.

Beskućništvo je u Hrvatskoj, kao i svugdje u svijetu, rastući socijalni problem. Nezaposleni, starije osobe, osobe bez obrazovanja; sve su to rizične skupine koje se mogu naći u ovoj najtežoj životnoj situaciji. Isto tako je siromaštvo problem današnjice. Nažalost, ni Hrvatska nije izuzetak od crne svjetske statistike i svjedoci smo kako je u posljednjih nekoliko godina, uslijed raznih ekonomskih kriza, pandemije korona virusom, i Hrvatsku zahvatio rast broja siromašnih osoba. Stoga je Vlada Republike Hrvatske donijela strategiju borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Isto tako se od 2011. godine beskućnici navode u Zakonu o socijalnoj skrbi. Uz Vladin program i mi se ostali možemo uključiti u pomaganje onima kojima je najpotrebnije.U Hrvatskoj postoje i prihvatilišta za beskućnike koja im osiguravaju i omogućuju bolje životne uvjete. U Hrvatskoj postoji samo 13 prihvatilišta i prenoćišta koja se nalaze u Splitu, Kaštelima, Šibeniku, Zadru, Rijeci, Puli, Karlovcu, Zagrebu, Varaždinu i Osijeku te jedan hostelski smještaj u Dubrovniku. Ukupni smještajni kapacitet prihvatilišta je dovoljan za samo oko 450 osoba. Organizacije koje se bave problematikom beskućništva u Hrvatskoj, uz pomoć nadležnog Ministarstva i Europskih fondova pokrenule su različite usluge kao što su dnevni boravci, stambene zajednice, osposobljavanja za zaposlenje, pomoć i podrške u zapošljavanju, socijalno uključivanje…

Obilježavanjem ovih dana želi se podići svijest o siromaštvu i beskućnicima te o problemima s kojima se oni suočavaju.

 

Pogledajte video koji su izradili učenici 5a i 5b!

https://fb.watch/g4VZvKtPoJ/

 

 

Pia Dugac i Leona Falčević, 5.a