25 stu 2023

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se od 15. studenog do 15. prosinca s ciljem povećanja svijesti o problemu ovisnosti.

Ovisnosti utječu na mentalno zdravlje pojedinca, povezane su s fizičkim bolestima i smetnjama mentalnog zdravlja, utječu na socijalne odnose, kvalitetu sna i emocionalno blagostanje te imaju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice bilo da govorimo o tradicionalnim ovisnostima poput ovisnost o alkoholu, duhanu i drogama ili o modernim /suvremenim ovisnostima poput ovisnosti o društvenim mrežama i tehnologiji.

Suvremene ovisnosti proizlaze iz brzog tehnološkog napretka i promjena u društvu. Ove ovisnosti često su povezane s društvenim pritiscima i instant zadovoljstvom te zahtijevaju prilagođenije pristupe prevenciji i liječenju.

Primjeri najučestalijih suvremenih ovisnosti (autor: Lea Maričić, mag. psihologije; Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“):

  • Ovisnost o društvenim mrežama: Osobe koje provode prekomjerno vrijeme na društvenim mrežama, poput Facebooka, Instagrama ili Twittera, mogu razviti ovisnost o stalnom praćenju objava, lajkova i komentara.
  • Ovisnost o pametnim telefonima: Konstantna provjera mobilnih uređaja, slanje poruka i surfanje po internetu može dovesti do ovisnosti o pametnim telefonima, s negativnim utjecajem na stvarne društvene interakcije i fizičko zdravlje.
  • Ovisnost o video igrama: Intenzivna igranja video igara, posebno online igara koje potiču dugotrajno sudjelovanje, mogu dovesti do ovisnosti s ozbiljnim posljedicama po mentalno i fizičko zdravlje.
  • Ovisnost o internetu: Općenita ovisnost o internetu može se manifestirati kroz prekomjerno pretraživanje, online kupovinu, gledanje video sadržaja ili korištenje društvenih mreža.
  • Ovisnost o streaming uslugama: Beskrajna dostupnost glazbe, filmova i TV serija putem streaming platformi može dovesti do ovisnosti o kontinuiranom konzumiranju sadržaja.
  • Ovisnost o kofeinu i energetskim napicima: Povećana konzumacija kofeina putem kave, čaja i energetskih napitaka može dovesti do fizičke ovisnosti, s potencijalnim negativnim utjecajem na zdravlje.
  • Ovisnost o radu na društvenom statusu: Stalna potreba za održavanjem i poboljšavanjem online društvenog statusa može dovesti do ovisnosti o stvaranju i dijeljenju savršenog virtualnog identiteta.
  • Ovisnost o shoppingu: Često povezana s online kupovinom, ovisnost o shoppingu odnosi se na nekontroliranu potrebu za kupnjom stvari, često motiviranu emocionalnim ili društvenim faktorima.
  • Ovisnost o radu: U modernom radnom okruženju, gdje je naglasak na visokim performansama i stalnom dostupnošću, neki ljudi razvijaju ovisnost o radu, što može dovesti do iscrpljenosti i narušavanja ravnoteže između poslovnog i privatnog života.
  • Ovisnost o fitnessu: Paradoksalno, opsesivno bavljenje tjelesnom aktivnošću može dovesti do ovisnosti o vježbanju, poznatu kao bigoreksija ili ortoreksija, s negativnim utjecajem na tjelesno i mentalno zdravlje.

Ako osjetiš da ti ovisnost uzrokuje probleme u svakodnevnom životu trebao bi potražiti pomoć stručnjaka kako bi razumio uzroke ovisnosti i naučio strategije za njeno prevladavanje. Za pomoć i podršku uvijek se možeš obratiti odgajatelju, razredniku, stručnoj službi i/ili osobi od povjerenja.

 

Mjesec borbe protiv ovisnosti