Povratak na objave
16 stu 2020

Međunarodni dan tolerancije

Dana 16. studenog obilježava se Međunarodni dan tolerancije. Toga dana 1996. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda pozvala je sve svoje članice UN-a na obilježavanje dana poštovanja i uvažavanja drugačijih, u skladu s Deklaracijom o načelima tolerancije UNESCO-a iz 1995. godine. Definicija tolerancije iz Deklaracije:
“Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. Ona je zasnovana na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savjesti i uvjerenju. Tolerancija je harmonija u različitostima. To nije samo moralna dužnost, to je također politički i zakonit zahtjev. Tolerancija, vrlina koja mir može učiniti mogućim, doprinosi mijenjanju kulture rata u kulturu mira.
Tolerancija nije koncesija, dobrodušnost ili popustljivost. Tolerancija je, iznad svega aktivan stav potaknut priznanjem univerzalnih ljudskih prava i fundamentalna sloboda drugih. Nikako se ne može koristiti kao opravdanje za kršenje fundamentalnih vrijednosti. Tolerancija treba biti primjenjiva od strane pojedinaca, grupa i država.
Tolerancija ja odgovornost koja nosi ljudska prava, pluralizam (uključujući kulturni pluralizam), demokraciju i vladavinu zakona. Ona uključuje odbacivanje dogmatizma i apsolutizma i potvrđuje standarde postavljene u instrumentima internacionalnih ljudskih prava
Dosljedno poštovanje ljudskih prava, biti tolerantan, ne znači toleriranje socijalnih nepravdi ili odbacivanje ili slabljenje tuđih uvjerenja. To znači biti slobodan, čvrsto se držati svojih uvjerenja i prihvaćati da se i drugi drže svojih. To znači prihvaćanje činjenice da ljudska bića, prirodno različita u svojim nastupima, situacijama, govoru, ponašanju i vrijednostima imaju pravo živjeti u miru i da budu kakvi jesu. Također znači da se nečija viđenja ne nameću drugima.”

I ove školske godine u učeničkom domu provodi se preventivni program Za nenasilje koji je usmjeren na učenice svih odgojnih skupina, ovisno o temi koja se provodi. Cilj programa je prevenirati pojavu nasilničkog ponašanja kod učenica, upoznati ih s realnim opasnostima u društvu te ih osposobiti za prepoznavanje različitih oblika nasilja i uspješno suočavanje i rješavanje istih. Nositeljice programa su odgajateljica Sanja Posavec Španović i stručna suradnica psihologinja Željka Mišetić.
U rujnu smo obilježili Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama povodom kojeg su učenice izradila plakate te ih izložile na zajedničkom panou. U studenom su učenice 1. razreda aktivno sudjelovale na radionici „Nasilje-pojavnost i aktivitet“ na kojoj su se kroz aktivnosti upoznale s vrstama i značajkama nasilja. Nakon radionice učenice razlikuju sukob i nasilje te mogu opisati krug nasilja. U prosincu će se održati radionica „Vršnjačko nasilje“. Teme ove radionice bit će imenovanje osobina i opis ponašanja žrtve i nasilnika, posljedice za žrtvu koje mogu izazvati nasilničko ponašanje, načini kako škola/dom mogu pomoći u zaustavljanju i prevenciji vršnjačkog nasilja te važnost uloge svjedoka-promatrača u zaustavljanju vršnjačkog nasilja.