16 stu 2020

Međunarodni dan tolerancije

Dana 16. studenog obilježava se Međunarodni dan tolerancije. Toga dana 1996. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda pozvala je sve svoje članice UN-a na obilježavanje dana poštovanja i uvažavanja drugačijih, u skladu s Deklaracijom o načelima tolerancije UNESCO-a iz 1995. godine. Definicija tolerancije iz Deklaracije:
“Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. Ona je zasnovana na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savjesti i uvjerenju. Tolerancija je harmonija u različitostima. To nije samo moralna dužnost, to je također politički i zakonit zahtjev. Tolerancija, vrlina koja mir može učiniti mogućim, doprinosi mijenjanju kulture rata u kulturu mira.
Tolerancija nije koncesija, dobrodušnost ili popustljivost. Tolerancija je, iznad svega aktivan stav potaknut priznanjem univerzalnih ljudskih prava i fundamentalna sloboda drugih. Nikako se ne može koristiti kao opravdanje za kršenje fundamentalnih vrijednosti. Tolerancija treba biti primjenjiva od strane pojedinaca, grupa i država.
Tolerancija ja odgovornost koja nosi ljudska prava, pluralizam (uključujući kulturni pluralizam), demokraciju i vladavinu zakona. Ona uključuje odbacivanje dogmatizma i apsolutizma i potvrđuje standarde postavljene u instrumentima internacionalnih ljudskih prava
Dosljedno poštovanje ljudskih prava, biti tolerantan, ne znači toleriranje socijalnih nepravdi ili odbacivanje ili slabljenje tuđih uvjerenja. To znači biti slobodan, čvrsto se držati svojih uvjerenja i prihvaćati da se i drugi drže svojih. To znači prihvaćanje činjenice da ljudska bića, prirodno različita u svojim nastupima, situacijama, govoru, ponašanju i vrijednostima imaju pravo živjeti u miru i da budu kakvi jesu. Također znači da se nečija viđenja ne nameću drugima.”

I ove školske godine u učeničkom domu provodi se preventivni program Za nenasilje koji je usmjeren na učenice svih odgojnih skupina, ovisno o temi koja se provodi. Cilj programa je prevenirati pojavu nasilničkog ponašanja kod učenica, upoznati ih s realnim opasnostima u društvu te ih osposobiti za prepoznavanje različitih oblika nasilja i uspješno suočavanje i rješavanje istih. Nositeljice programa su odgajateljica Sanja Posavec Španović i stručna suradnica psihologinja Željka Mišetić.
U rujnu smo obilježili Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama povodom kojeg su učenice izradila plakate te ih izložile na zajedničkom panou. U studenom su učenice 1. razreda aktivno sudjelovale na radionici „Nasilje-pojavnost i aktivitet“ na kojoj su se kroz aktivnosti upoznale s vrstama i značajkama nasilja. Nakon radionice učenice razlikuju sukob i nasilje te mogu opisati krug nasilja. U prosincu će se održati radionica „Vršnjačko nasilje“. Teme ove radionice bit će imenovanje osobina i opis ponašanja žrtve i nasilnika, posljedice za žrtvu koje mogu izazvati nasilničko ponašanje, načini kako škola/dom mogu pomoći u zaustavljanju i prevenciji vršnjačkog nasilja te važnost uloge svjedoka-promatrača u zaustavljanju vršnjačkog nasilja.