25 lis 2022

MEĐUNARODNI DAN PAŽNJE POSVEĆENE MUCANJU I GOVORNIM MANAMA

Međunarodni dan pažnje posvećene mucanju i govornim manama obilježava se od 1998. godine, na inicijativu Amerikanca Michaela Sugermana, 22.10. svake godine. Michael Sugerman želio je da se neznanje o mucanju i nerijetka diskriminacija osoba koje mucaju zamijeni znanjem, prihvaćanjem i poštovanjem ljudskih različitosti. Mucanje je poremećaj govora u kojem je normalan tijek govora prekinut čestim ponavljanjem, produljivanjem ili umetanjem glasova, slogova i riječi ili osoba ne može početi izgovarati riječi. Govorne mane su raznoliki poremećaji ljudskoga sporazumijevanja govorom. Prilikom govornih pokušaja, kod mucanja se nerijetko mogu uočiti različiti pokreti lica ili tijela. Kako bi osobama s govornim manama olakšali komunikaciju važno je da smanjimo broj pitanja, pokažemo interes za ono što se govori, održavamo kontakt očima, ne prekidamo i ne požurujemo osobu.

U sklopu predmeta Metodika zdravstvenog odgoja s profesoricom Elvirom Tahiri 5a razred je obilježio Međunarodni dan pažnje posvećene mucanju i govornim manama. Cilj obilježavanja međunarodnog dana je približiti i pojasniti izazove i probleme s kojima se suočavaju osobe s govornim manama i osobe koje mucaju.

Na inicijativu Hrvatske udruge za pomoć osobama koje mucaju “Hinko Freund” Hrvatski sabor 2009. godine proglašava 22.10. “Danom svjesnosti o mucanju u Hrvatskoj”. Time Republika Hrvatska postaje prva država koja je na taj način i službeno otvorila vrata podizanju svijesti o mucanju, boljem razumijevanju i pomoći osobama koje mucaju. Nacionalne udruge ili logopedska društva taj dan organiziraju različita javna predavanja i/ili edukacije o mucanju. U svemu aktivno sudjeluju i osobe koje mucaju. Na tim predavanjima osobe koje mucaju iznose svoja iskustva i izazove s kojima se svakodnevno susreću.

 

Marija Džolić-Čivčić, 5.a