07 ožu 2023

Dan svjesnosti o samoozljeđivanju

Svake godine 1. ožujka obilježava se Dan svjesnosti o samoozljeđivanju.

Samoozljeđivanje se odnosi na svako ponašanje kojim si osoba namjerno nanosi ozljede ili bol kako bi se nosila s teškim osjećajima, bolnim sjećanjima ili preplavljujućim situacijama i iskustvima.

Kako pomoći osobi koja se samoozljeđuje?

Često saznanje da se netko nama blizak samoozljeđuje u nama budi zbunjenost, bespomoćnost, ponekad smo ljuti i(ili osjećamo strah da će se osoba ozbiljno ozlijediti. Svi navedeni doživljaji su razumljivi i prirodni. Osobi nježno daj do znanja da si primijetio/la da se samoozljeđuje i pitaj  želi li o tome razgovarati. Ako osoba nije spremna za razgovor poštuj odluku ali joj daj do znanja da si tu za nju kada bude spremna. Nježno ju potakni da potraži pomoć ili se ponudi da ćeš potražiti pomoć za nju. Mnoge osobe koje se samoozljeđuju žele razgovarati o tome bez pretjeranog dramatiziranja.

Trebaš li čuvati tajnu?

Može se dogoditi da osoba koja se samoozljeđuje moli za povjerljivost. Kršenje povjerenja može narušiti tvoj odnos s tom osobom. Ako je osoba maloljetna ili postoji rizik da će se ozbiljno ozlijediti ili si ugroziti život, važno je reagirati pa makar narušili povjerenje. Život je važniji od povjerenja! Potraži pomoć kod stručnog suradnika, razrednika ili odgajatelja ili druge odrasle osobe kojoj vjeruješ.