15 lip 2023

100. GODIŠNJICA ŠKOLE ZA MEDICINSKE SESTRE MLINARSKA

S nestrpljenjem smo iščekivali svečanu Akademiju povodom 100. godišnjice naše Škole za medicinske sestre Mlinarska, Zagreb koja se održala 5. lipnja 2023. u 18:00 sati u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog jer velika je to obljetnica kako za učenike kojih je impresivan broj prošao kroz nju u ovo jedno stoljeće, tako i za nastavnike i stručni kadar koji je radio u njoj. Kako su gotovo svi govornici-uzvanici na Akademiji istaknuli, posebna je čast čestitati jednoj školi njen 100. rođendan i ne sreće se svaki dan tako impresivna brojka kontinuiranog rada jedne institucije.

Kroz program nas je sve vrijeme vodila gospođa Ivana Šundov, a otpočeo je Himnom RH i Himnom sestrinstva. Uslijedili su govornici-uzvanici od kojih nam se prva obratila gospođa ravnateljica Asja Jelaković, dr.med. Provela nas je kroz povijest škole kojoj je prethodio rad dr. Andrije Štampara i dr. Vladimira Ćepulića koji su nakon Prvog svjetskog rata i zaraznih bolesti u Kraljevini SHS pokrenuli brigu o higijeni i narodnom zdravlju te je u okviru tog projekta 1921. osnovana Škola za sestre pomoćnice, prethodnica naše škole. Nadstojnica te prve škole bila je sestra Jelka Labaš i to je ujedno bila prva takva škola na širim ovim prostorima, a naravno, prva u Hrvatskoj na što smo posebno ponosni. U Higijenskom zavodu tada je nadzornica bila sestra Lujza Janović Wagner koja je pomagala rad škole i na ovoj Akademiji auditoriju se obratio njen unuk prof .dr. sc. Špiro Janović koji je poželio našim učenicama da uđu u povijest sestrinstva kao što je i njegova baka. Naravno da su na ovako veliku obljetnicu došli mnogi uzvanici, a čestitari koji su se obratili auditoriju bili su:

ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje Mile Živčić, državni tajnik Ministarstva branitelja dr. sc. Špiro Janović, izaslanica ministra zdravstva državna tajnica Ministarstva zdravstva dr. sc. Marija Bubaš, izaslanica ministra znanosti i obrazovanja državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja doc. dr .sc. Iva Ivanković, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade gospodin Luka Juroš, gospodin Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara i gospođa Tanja Lupieri,  predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara.

Gosti izvođači koji su uveličali svojim glazbenim interpretacijama ovu svečanost bili su Đani Stipaničev i Sandra Bagarić, uz klavirsku pratnju Darka Domitrovića. Izveli su, uz početne himne, dobro nam znane i drage pjesme Hvala ti srce, Tvoja zemlja, i za kraj Neka cijeli ovaj svijet.

Učenici škole Iskra Cindrić i Tomislav Kovačević  priredili su kratki film o školi i monografiji škole „U kontekstu jednog stoljeća“ koja je objavljena povodom 100. godišnjice škole uz mentorstvo nastavnika Jagode Nikić, Marice Bakin Batnožić i Ivana Šumski. Nastavnik Ivan Šumski napravio je i kratki film koji nas je proveo kroz prostorije škole „U školi i učeničkom domu“. Urednice monografije objavljene povodom 100. godišnjice škole „U kontekstu jednog stoljeća“ su Aleksandra Vitez i Marija Gazzari.

I učenici su imali nastupe,pjevali su dvije pjesme: autorica teksta i glazbe pjesme „ Fear of Dying“ Gabriela Vučetić, pjevaju i sviraju:Gabrijela Vučetić, akustična gitara i Barbara Ružičić , klavir, tamburin i šuškalice te pjesmu „Put ka sreći“(autor Goran Bare i Plaćenici) izvele su učenice Barbara Ružićić (vokal), Ana Lončarević (vokal), Magdalena Šitum (klavir), Martina Lokmer (harmonika), Gabriela Vučetić (gitara) i Iva Štibrić (brač). Pjesmu „Zovem se svjetlost“ autorice Meri Pupačić posvećenu medicinskim sestrama u monografiji škole „U kontekstu jednog stoljeća“  čitala je učenica Petra Turas.

A onda je uslijedilo grande finale, 20-ak učenika trećih razreda nosilo je uniforme medicinskih sestara od početaka do danas, prikazali su nam jedan povijesni presjek odijevanja i izveli reviju popraćenu glazbom vremena koje predstavljaju.Revija „Žive slike iz povijesti sestrinstva“kostimografski je prikaz redovničkih zajednica i medicinskih sestara  te njihovih nastojanja u skrbi za bolesne i potrebite.  Imali su i goste vitezove iz Viteškog reda ivanovaca. Za osnivanje Škole za medicinske sestre u Mlinarskoj zaslužna je Jelka Labaš koja je također prodefilirala u reviji pa bih istaknula štiklec uz ovaj moment:Rudolfinerhaus, poznatu školu koja još i danas djeluje utemeljio je kirurg Theodor Billrot u Beču 1882. godine. Školu je pohađala i Jelka pl. Labaš Blaškovečka. Kada je 1921. godine u Zagrebu osnovana prva škola za obrazovanje medicinskih sestra u Hrvatskoj, Vladimir Ćepulić imenovan je za ravnatelja škole, a Jelka Labaš postaje prva nadstojnica škole.

Ona će iz Beča doći u uniformi koja dizajnom podsjeća na tadašnju uniformu rudolfinki. I tako od srednjeg vijeka do Domovinskog rata i nas danas, učenici su nas razveselili uniformama a bitno je naglasiti kako su i značke na njima važno obilježje. Hod kroz povijest sestrinstva završio je projekcijom bajkovite fotografije učenice Lucije Rajić koja je ove godine na 46. Regionalnoj Domijadi učeničkih domova Središnje Hrvatske osvojila  1. mjesto stručnog žirija i 2. mjesto učeničkog žirija u kategoriji fotografija, a na Državnoj Domijadi 2. mjesto učeničkog žirija u kategoriji fotografija. Na pozornicu su izašle i nastavnice koje su pripremile reviju: Milica Kljak, Kristina Vokić, Kristina Trandler, Adela Aličelebić, Jasminka Ban Grahovac i voditeljica projekta i ujedno voditeljica Zbirke za povijest sestrinstva HUMS-a Sanda Franković.

Svi su zajedno za kraj sa Sandrom Bagarić i Đanijem Stipaničev otpjevali Neka cijeli ovaj svijet, a pjevušila je i publika. Bila je ovo večer puna emocija u kojoj se slavilo sestrinstvo i poseban 100. rođendan jedne posebne škole, Škole za medicinske sestre Mlinarska. Ne zaboravimo da su prosvjeta i zdravstvo temelji svakog društva, a ova škola njihov je spoj, Svjetlostneophodna za ljudski um i duh.

Zovem se Svjetlost.

Ja sam učenik.

Nastavnik.

Medicinska sestra.

Ja sam Mlinarska.

I oni su u meni.“